Als je in een relatie zit, kan het soms voelen alsof er een inherente druk is om alles te doen met je belangrijke ander.
Deze druk komt niet noodzakelijkerwijs uit de relatie zelf (hoewel sommige mensen meer geneigd zijn om alles met hun partner te willen doen dan anderen), maar komt eerder van de maatschappij, wat het idee lijkt te bevorderen dat als koppels niet alles doen, van het gaan naar de supermarkt tot het samen maken van uitstapjes over de hele wereld, het moet betekenen dat er een breuk op handen is.
Natuurlijk, we weten allemaal logischerwijs dat afzonderlijke levens en hobby’s zijn een integraal onderdeel van een gezonde relatie, en dat het oneerlijk is om te verwachten dat uw partner dezelfde belangen als u te hebben, maar je kunt niet ontkennen dat het zien van een vriend solo reizen terwijl ze in een langdurige relatie zou je je je afvragen of ze nog steeds met hun significante andere.
Volgens sommige relatie-experts is dit echter een denkproces waar we allemaal van af moeten stappen. Reizen op uw eigen, zonder uw significante andere, kan zeer gezond zijn voor uw relatie – in feite, volgens Dr Miro Gudelsky, een sekstherapeut, relatie counselor, en intimiteit expert gevestigd in Los Angeles, CA, het kan uw band met uw partner versterken.
“Reizen solo kan zo goed zijn voor de ziel”, zegt hij. “Je krijgt echt de kans om erachter te komen wie je bent en wat je wel of niet leuk vindt. Dit, op zijn beurt, kan zeker uw relaties sterker en bevredigender maken.”.
Natuurlijk, alleen reizen zonder je significante andere – en je significante andere reizende solo zonder jou – is iets dat beide partners moeten bespreken voordat ze plannen maken. Maar er zijn een paar redenen waarom een solo reizen je relatie sterker zou kunnen maken, en ze maken de inspanning de moeite waard.
Het helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen en voorkomt dat je te veel op je partner steunt
Zoals Dr. Patrick Wanis, een gedrags- en relatie-expert en auteur van Get Over Your Ex Now, ons vertelt, is het leren van uw eigen interesses en het toestaan van uw partner om de hunne te leren is de sleutel tot het behoud van een gezonde, langdurige relatie.
“Alleen reizen is in de eerste plaats potentieel uiterst gezond voor u, afhankelijk van hoe u het doet. Als je alleen reist, heb je de kans om jezelf te ontdekken”, zegt hij. “Reizen solo geeft je zowel tijd voor jezelf in een nieuwe omgeving en de mogelijkheid om een nieuwe cultuur te ervaren buiten je comfort zone – beide dingen die je meer leren over jezelf en wie je bent dan iets anders.
Dit is belangrijk, want je kunt er niet op vertrouwen dat je partner alles voor je is – je moet alles voor je zijn.
“Wat veel mensen van hun partner verwachten is niet alleen perfectie, maar ook dat ze verwachten dat hun partner alles voor hen is”, vervolgt hij, “en dat is niet mogelijk. Je partner kan je beste vriend zijn, je partner kan je metgezel zijn, maar het is erg oneerlijk om tegen je partner te zeggen: ‘Je moet mijn beste vriend zijn, je moet mijn reisgenoot zijn, je moet alles leuk vinden wat ik leuk vind, en alles doen wat ik leuk vind’.
Hoe meer je weet over jezelf en hoe meer vertrouwen je in jezelf hebt, hoe minder waarschijnlijk het is dat je het gevoel hebt dat je je partner nodig hebt om een kopie van je te zijn om je perfecte match te zijn.
Je kunt je reis echt helemaal zelf plannen
Volgens Wanis, zijn er vaak twee stijlen van reizen, en mensen vallen over het algemeen in de ene of de andere categorie: de toerist en de reiziger.
“De toeristen zijn de mensen die gewoon binnenkomen en de basis sightseeing willen doen,” zegt hij. “Ze willen alle typische hotspots zien, zeggen dat ze naar dit museum en deze bijzondere brug zijn geweest, enz. Een reiziger is de persoon die binnenkomt en een paar dagen in een stad wil doorbrengen, en de stad echt wil voelen, en zich wil verbinden met de mensen.
“De toerist is geïnteresseerd in de hotspots, de reiziger is echt geïnteresseerd om zich onder te dompelen in de cultuur van de stad. Dus, zoek uit waar je partner echt geïnteresseerd in is, want misschien willen ze een toerist zijn en wil jij een reiziger zijn, of andersom.”.
Als u vindt dat uw partner een andere manier van reizen heeft dan u, kan alleen reizen u beiden de mogelijkheid bieden om de ervaringen die u wilt hebben zonder het oneens te zijn over hoe uw tijd moet worden besteed tijdens uw reis.
Ook Christine Scott-Hudson, een gelicentieerde psychotherapeut, huwelijks-/gezinstherapeut en de eigenaar van Create Your Life Studio, zegt dat het nemen van afzonderlijke reizen van een partner die een andere manier van reizen heeft dan jij gewoon een praktische oplossing kan zijn.
“Dit is eigenlijk een gemeenschappelijk ding dat ik hoor in de therapie voor koppels – koppels hebben zeer uiteenlopende ideeën over de perfecte vakantie,” vertelt ze Flash Pack. “Het nemen van een aparte vakantie kan een praktische oplossing zijn voor iedereen. U kunt wandelen Machu Picchu met uw zus en laat uw belangrijke andere lounge bij het zwembad van het hotel met een goed boek.”.
Zoals beide experts opmerken, zolang beide partners respectvol praten over wat de ander wil, is het een gezonde strategie.
Het versterkt je vertrouwen in elkaar
Afgezien van uw significante andere, of u nu een langdurige relatie of een nieuwe relatie hebt, kan het stressvol zijn. Daarom is vertrouwen in je partner zo belangrijk: anders vraag je je je gewoon af of je partner je wel respecteert terwijl ze weg zijn.
Als het gaat om alleen reizen zonder uw partner, kan het vertrouwen tussen belangrijke anderen niet belangrijker zijn – de dingen zullen gewoon niet werken, tenzij beide partners zich inspannen om ervoor te zorgen dat de andere zich op zijn gemak voelt, vooral als die solotrip ergens plaatsvindt waar u of uw partner beperkte toegang heeft tot de telefoon- of Wi-Fi service.
Echter, als dit soort van diep vertrouwen wordt gevestigd terwijl een of beide partners alleen reist, zal het absoluut worden gehandhaafd zodra het paar zich verenigt. Dus, hoe kan men dit soort vertrouwen met hun partner in stand houden of groeien als men alleen reist, soms letterlijk over de wereld?
Volgens Michelle Baxo, een liefdescoach met een meester in het begeleiden van psychologie en de stichter van Power Love Programma’s, zijn er drie aanbevelingen die ze heeft voor koppels die besluiten om apart te reizen.
“Bel aan het eind van de dag om met elkaar te delen. Zorg ervoor dat jullie allebei delen over jullie dag. Ik raad je echter niet aan om meer te doen dan dit”, zegt ze. “Het is belangrijk dat jullie allebei onafhankelijk wonen gedurende deze tijd, dus sms’en niet de hele dag.
“Laat uw ervaringen niet belangrijker lijken dan het leven van de ander thuis. Jaloezie kan onvermijdelijk zijn omdat je iets spannend en buiten het gewone doet, maar geïnteresseerd zijn in het leven van de persoon thuis is essentieel.
“Geef geen enkel gevoel dat de persoon thuis zich zorgen maakt over het feit dat je vals speelt of dat je hem of haar wilt verlaten. Laat ze weten dat je van ze houdt en kijk ernaar uit om snel weer bij elkaar te zijn”.
Wanis raadt aan om de verwachtingen te bespreken over hoe vaak je met je partner gaat communiceren terwijl je weg bent.
“De frequentie van de communicatie met uw partner hangt af van hoe vaak u beiden communiceert,” zegt hij. “Zoek uit op welk niveau van frequentie van communicatie uw partner nodig heeft, en op welk niveau van frequentie van communicatie u nodig heeft. Omdat je misschien op reis bent waar er een groot verschil is in de tijdzones, en je hebt je partner nodig om je te bereiken. Stel dat van tevoren in.”